Condos, Co-ops and 55+ Communities in NJ: How They Differ for Buyers

The short answer: A condo buyer in New Jersey gets a deed to a unit plus a share of the common elements, owned in fee simple (N.J.S.A. 46:8B-3). A co-op buyer gets shares in the entity that owns the building, plus a long-term proprietary lease for a unit (N.J.S.A. 46:8D-3). A 55+ community is a separate idea. It can be condos, co-ops or houses, and to legally limit residents by age it must meet federal rules, including that at least 80% of occupied units have a resident 55 or older (24 CFR 100.305).

These labels get mixed up in listings and in conversation. Here's what each one means for a buyer, and what new agents should check. It builds on our guide to working with first-time buyers. If you're studying for the exam, our property ownership exam guide covers the textbook definitions.

What does a condo buyer actually own?

Under the Condominium Act, a condominium is ownership of a unit "together with an undivided interest in common elements," created by a recorded master deed. The unit owner holds the unit in fee simple, and it's conveyed by a recordable unit deed (N.J.S.A. 46:8B-3).

What that means in practice:

  • Common elements include the land, roofs, main walls, halls, yards, parking areas and central utilities, unless the master deed reserves them to particular units.
  • Limited common elements are reserved for specific units, such as a balcony or an assigned parking space.
  • The association runs the condominium, and owners pay their proportionate share of common expenses for upkeep, repair and replacement (N.J.S.A. 46:8B-3).

For a buyer, the master deed and bylaws matter as much as the floor plan. They set the rules on things like rentals, pets and renovations, and they say who pays for which repairs. Encourage buyers to read them with their attorney during attorney review.

What does a co-op buyer actually own?

A cooperative is a system in which a corporation or other entity owns the land and building, and each shareholder has a long-term proprietary lease or similar right to occupy a specific unit (N.J.S.A. 46:8D-3(f), (k)).

The Legislature called this "a hybrid transaction which is not capable of classification entirely as realty or personalty." It found that co-op transfers were often handled by a ledger-book transfer of stock with no public record. So it created a recording system for co-op units, and it applied the Realty Transfer Tax to proprietary leases and their assignments (N.J.S.A. 46:8D-2).

For buyers, the key documents are the proprietary lease, the bylaws and the co-op's financial statements. Ask the buyer's attorney and lender early how they handle co-op purchases, since a share-and-lease purchase isn't the same as a deed purchase. Our title insurance guide explains what title work does in a regular sale.

Do the same disclosure and tax rules apply?

Mostly, yes:

  • Lead paint. The federal lead rule covers pre-1978 co-ops too: its definition of "seller" includes an entity that transfers shares in a cooperatively owned project (40 CFR 745.103). See our lead-based paint disclosure guide.
  • Home-sale tax exclusion. The IRS says a condominium or cooperative apartment can be a main home for the capital gains exclusion (IRS Pub. 523). See our Section 121 guide.
  • Monthly costs. Association or co-op charges are part of the monthly budget. Our guide to NJ property taxes for buyers covers the tax side.

What makes a community legally "55 and over"?

Federal fair housing law bars familial status discrimination, but it exempts housing for older persons. That covers three types (42 U.S.C. 3607(b)(2)):

  1. housing under a government program for the elderly
  2. housing intended for, and solely occupied by, people 62 or older
  3. housing intended and operated for people 55 or older that meets HUD's rules

For the 55+ category, HUD's rules require all of the following:

  • The 80% test. At least 80% of occupied units must have at least one person 55 or older (24 CFR 100.305).
  • Published intent. The community must publish and follow policies showing it's housing for people 55 and older. HUD says phrases like "adult living" or "adult community" in ads aren't consistent with that intent (24 CFR 100.306).
  • Age verification. The community needs procedures to verify occupants' ages, updated at least once every two years. A driver's license, birth certificate or passport counts, as does a signed certification by an adult household member (24 CFR 100.307).

A condo association, a cooperative and a homeowners' association can each be the "housing facility or community" (24 CFR 100.304).

Does New Jersey add its own 55+ rules?

Yes. New Jersey's Law Against Discrimination has its own definition of housing for older persons. For the 55+ category, it lists the 80% test and published policies, plus one more factor: "significant facilities and services specifically designed to meet the physical or social needs of older persons," or, if that isn't practicable, that the housing is necessary to provide important housing opportunities for older persons (N.J.S.A. 10:5-5(mm)). The LAD's familial status provisions don't apply to qualifying housing for older persons (N.J.S.A. 10:5-5(n)).

What should agents watch for with 55+ listings?

Our suggestions:

  • Use the community's own language. Describe it as the community describes itself, such as "55+ community," and don't add your own wording about who would "fit." Our fair housing advertising guide explains why.
  • Don't guess at the rules. Whether a buyer's adult child can live there, or how rentals work, depends on the community's documents. HUD's rule lets a community allow some occupancy by families with children as long as it still meets the 80% and intent tests (24 CFR 100.306(d)).
  • Point buyers to the documents and the community's management for occupancy questions. Our LAD guide covers the protected classes.

Ownership types are a core pre-licensing topic, covered in Business Elementary's 75-hour course.

Sources

Last reviewed: October 31, 2026

Frequently Asked Questions

Do you get a deed when you buy a co-op in NJ?

No. A co-op buyer gets shares in the cooperative entity and a long-term proprietary lease for a unit. The entity holds title to the land and building (N.J.S.A. 46:8D-3).

What is a limited common element in a condo?

A common element reserved for one or more specific units, to the exclusion of others (N.J.S.A. 46:8B-3(k)). Assigned parking spaces and balconies are typical examples.

Can someone under 55 live in a NJ 55+ community?

Sometimes. Federal rules require only that at least 80% of occupied units have at least one person 55 or older, so other occupancy depends on the community's own policies (24 CFR 100.305, 100.306).

How often must a 55+ community verify residents' ages?

HUD requires age-verification procedures with updates at least once every two years (24 CFR 100.307(c)).

Is a 62+ community different from a 55+ community?

Yes. Housing for people 62 and older must be intended for, and solely occupied by, people 62 or older. The 55+ category uses the 80% test instead (42 U.S.C. 3607(b)(2)).