NJ Lead-Safe Certification for Rental Properties: What Leasing Agents Should Know
The short answer: Many New Jersey rental units built before 1978 must be inspected for lead-based paint hazards and, if no hazard is found, receive a lead-safe certification. After the first inspection, units are inspected again at tenant turnover or every three years, whichever comes first—unless the owner already holds a valid certificate (N.J.S.A. 52:27D-437.16; N.J.A.C. 5:28A-2.1). This is a state rental program, not the federal pamphlet-and-disclosure rule for selling a pre-1978 home; that process is on lead-based paint disclosure.
General information, not legal advice. Specific compliance questions belong with the landlord's attorney, the municipality and DCA's lead program.
How is this different from the federal lead disclosure?
The federal rule tells sellers and landlords of most pre-1978 housing to share known lead information and a pamphlet before a buyer or tenant is obligated (40 CFR part 745, subpart F). New Jersey's program goes further for covered rentals: the unit must be inspected, and the owner needs a certificate or a valid exemption on the state's timetable (N.J.S.A. 52:27D-437.16). Federal forms do not replace that inspection. If the rental is later sold, the owner must also give a prospective buyer a copy of the state rules, any lead-safe certifications and DCA's rental guidance (N.J.A.C. 5:28A-3.1(e)). The seller's physical-condition form is a separate track; see NJ seller disclosure law.
Which rentals need a lead-safe certification?
The program covers rental single-family, two-family and multiple dwellings, with exemptions (N.J.S.A. 52:27D-437.16(c); N.J.A.C. 5:28A-1.3):
- Units built during or after 1978
- Units certified lead-free (no lead-based paint, or abated) under N.J.A.C. 5:17
- Single-family and two-family seasonal rentals of less than six months a year, without consecutive lease renewals
- Certain multiple dwellings registered with DCA for at least 10 years with no outstanding lead-paint violations from the two most recent cyclical inspections under the Hotel and Multiple Dwelling Law (DCA's page also describes units that hold a current certificate of inspection or an open inspection with no paint violations)
- Units that already have a valid lead-safe certification
Lead-safe is not the same as lead-free. Lead-safe means the inspection found no outstanding lead-based paint hazards. It does not mean the paint was removed (N.J.A.C. 5:28A-1.2).
When is an inspection due?
The law took effect on July 22, 2022. First inspections were due at tenant turnover or by a deadline measured from that date—DCA's page lists July 22, 2024; the statute as amended in 2024 refers to three years from the effective date. Those initial windows have now passed. Going forward, inspect every three years or upon tenant turnover, whichever is earlier, unless a valid lead-safe certification is already in effect (N.J.S.A. 52:27D-437.16(b); N.J.A.C. 5:28A-2.1(a)). Tenant turnover is when all existing occupants leave and new tenants move in; the rules also treat a new tenant entering a vacant unit as turnover (N.J.S.A. 52:27D-437.16(a); N.J.A.C. 5:28A-1.2).
Certificate length needs care. P.L.2024, c.74, effective September 12, 2024, says a certification "shall be valid for three years" (N.J.S.A. 52:27D-437.16(d)(2)). DCA's page and the May 2023 rule at N.J.A.C. 5:28A-2.4 still describe a two-year certificate. Use the date printed on the certificate and confirm the current duration with the municipality or DCA.
At turnover, the owner must give new tenants evidence of a valid certificate (unless an exemption applies) and attach a copy to the lease (N.J.S.A. 52:27D-437.16(e); N.J.A.C. 5:28A-3.1(a)).
Who inspects, and is it a visual look or a dust wipe?
The municipality inspects through its local agency or a hired contractor. Owners may also hire a DCA-certified lead evaluation contractor themselves (N.J.S.A. 52:27D-437.16(b)(3)). The method depends on local childhood blood-lead data (N.J.S.A. 52:27D-437.16(g); N.J.A.C. 5:28A-2.3):
| Local child blood-lead results (age 6 or under) | Method |
|---|---|
| Less than 3% at or above 5 µg/dL (or the current DOH reference value) | Visual assessment for deteriorated paint, dust, debris or residue |
| At least 3% at or above that level | Dust wipe sampling on floors, interior sills and similar surfaces (HUD methods) |
An owner who hires a certified contractor may choose dust wipes even where a visual assessment would have been allowed (N.J.S.A. 52:27D-437.16(g)(4)). DCA publishes a municipal listing of which method applies.
Municipalities charge an inspection fee, plus an extra $20 per unit for the Lead Hazard Control Assistance Fund unless that $20 was already collected another way (N.J.S.A. 52:27D-437.16(h); N.J.A.C. 5:28A-2.2).
What happens if hazards are found?
The owner must remediate by abatement or interim controls (temporary methods such as specialized cleaning, repairs and containment). The unit is then re-inspected so it can be certified lead-safe—or, if fully abated, it may receive a lead-free certificate and leave the periodic cycle (N.J.S.A. 52:27D-437.16(d); N.J.A.C. 5:28A-2.5). In a two- or three-unit building, a hazard in one unit generally triggers inspection of the other units that are not already certified (N.J.S.A. 52:27D-437.16(g)(3)).
If an owner fails to comply, the municipality first gives 30 days to order the inspection or start remediation, then may assess up to $1,000 per week (N.J.A.C. 5:28A-4.1).
What should a leasing agent actually do at turnover?
You are not the inspector. You are the person most likely to notice a missing certificate before a new lease is signed. Before you market or re-rent a pre-1978 unit, ask whether it is exempt and why; if it is covered, ask for the current certificate and read the printed expiration date. If the certificate is expired or missing, tell the owner an inspection is needed before turnover and loop in your broker. When a valid certificate exists, make sure the owner gives it to the new tenant and attaches it to the lease. Keep the federal disclosure on its own track (lead-based paint disclosure). License questions live on Do you need a license to be a leasing agent in NJ?. Exam vocabulary is in disclosures and transfer of title.
Rental compliance like this is part of NJ pre-licensing. Business Elementary's 75-hour pre-licensing course covers the disclosure rules agents are expected to recognize.
Sources
- NJ DCA, Lead-Based Paint Inspections in Rental Dwelling Units: https://www.nj.gov/dca/codes/resources/leadpaint.shtml
- N.J.S.A. 52:27D-437.16 (DCA compilation, current through 2025 session laws): https://www.nj.gov/dca/codes/codreg/pdf_regs/njsa_52_27D_437_16__20.pdf
- P.L.2024, c.74 (amending P.L.2021, c.182; approved September 12, 2024): https://pub.njleg.state.nj.us/Bills/2024/PL24/74_.HTM
- N.J.A.C. 5:28A-1.3, 2.1, 2.2, 2.3, 2.4, 2.5, 3.1, 4.1 (Cornell LII); full chapter PDF: https://www.nj.gov/dca/codes/codreg/pdf_regs/njac_5_28A.pdf
- 40 CFR part 745, subpart F (federal lead disclosure rule): https://www.ecfr.gov/current/title-40/chapter-I/subchapter-R/part-745/subpart-F
Last reviewed: November 8, 2026
Business Elementary