Using Employer Tuition Assistance for Real Estate Courses
The short answer: If your employer has a written educational assistance program under Section 127 of the Internal Revenue Code, it can pay up to $5,250 a year of your education costs without that money counting as wages (IRS Publication 15-B (2026)). Covered costs generally include tuition, fees, books, supplies and equipment, and the program doesn't have to be limited to job-related courses. A real estate pre-licensing course can fit, if your employer's plan covers it. Above $5,250, the extra is usually taxable unless it qualifies as a working condition benefit, and education that prepares you for a new trade or business doesn't qualify for that (Pub. 15-B).
Paying for the course yourself raises different questions: deductions and credits are covered in is real estate school tax deductible? Veterans' benefits are covered in using the GI Bill for real estate school.
This page summarizes IRS employer guidance. It is not tax advice. Check your employer's plan document and talk to a tax professional about your situation.
What does a Section 127 plan cover?
IRS Publication 15-B says "educational assistance" means amounts an employer pays or incurs for employees' education expenses (Pub. 15-B). Those generally include:
- Tuition and fees
- Books, supplies and equipment
- Payments toward the employee's qualified education loans
They do not include meals, lodging or transportation, or tools and supplies (other than textbooks) you keep after the course. Courses involving sports, games or hobbies are excluded unless they relate to the employer's business or are required for a degree. You must be able to substantiate that the money went to qualifying expenses. The $5,250 exclusion for student loan payments was permanently extended for payments made after 2025 (Pub. 15-B, What's New).
What makes an employer's program qualify?
The plan must be a separate written plan for employees only, and it must meet these tests (Pub. 15-B):
- It doesn't favor highly compensated employees
- No more than 5% of benefits in a year go to owners holding more than 5% (or their spouses or dependents)
- Employees can't choose cash or taxable benefits instead
- Eligible employees get reasonable notice
The plan can also cover former employees whose employment is the reason for coverage. Pub. 15-B's list of who counts as an employee includes a former employee who retired, left on disability or was laid off (Pub. 15-B). If you're changing careers after a layoff, it's worth asking whether your former employer's plan still applies to you.
What happens above $5,250?
Extra assistance is generally included in wages unless it is a working condition benefit: something the employee could have deducted as a business expense if they'd paid for it (Pub. 15-B). Job-related education qualifies only if it's required to keep your current salary, status or job, or maintains or improves skills needed in your current job. Even then, it doesn't qualify if it:
- Meets the minimum educational requirements of your present trade or business, or
- Is part of a program that will qualify you for a new trade or business
For someone who isn't in real estate yet, the 75-hour course is the educational requirement for a new license, so the working-condition route usually won't fit. The Section 127 plan is the main path.
| Situation | Likely treatment | Source |
|---|---|---|
| Employee, qualifying 127 plan, up to $5,250 | Excluded from wages | Pub. 15-B |
| Employee, over $5,250 or no plan | Generally wages, unless a working condition benefit | Same |
| Course qualifies you for a new trade | Not a working condition benefit | Same |
| Independent contractor | Not on the 127 employee list; taxable benefits may be reported on Form 1099-NEC | Same |
What about brokerages paying for licensed agents' courses?
New Jersey salespeople are paid only through their broker (N.J.S.A. 45:15-16), and PSI's broker outline notes that licensees may be employees or independent contractors (PSI bulletin). Pub. 15-B's employee list for educational assistance doesn't include independent contractors. For a contractor, a fringe benefit that isn't excluded is taxable and may be reported on Form 1099-NEC (Pub. 15-B). Ask a brokerage offering course reimbursement how it will be reported. Self-employed tax basics are in real estate agent taxes in NJ.
What should you ask HR before enrolling?
- Do we have a written Section 127 educational assistance plan, and can I see it?
- Does it cover non-degree, licensing or professional courses?
- Is it paid up front or reimbursed, and what receipts do you need?
- Are there grade or completion requirements, or a repayment clause if I leave?
- Does the school have to be licensed? (In New Jersey, check the Commission-licensed school list.)
Also ask the school for an itemized tuition and materials breakdown, which New Jersey rules require before payment (N.J.A.C. 11:5-2.2(n)). HR will usually want those line items. Total licensing costs are on NJ real estate license cost.
New Jersey income tax treatment of employer education benefits wasn't verified for this page. Ask a tax professional or the NJ Division of Taxation.
If your plan approves a licensing course, Business Elementary's 75-hour pre-licensing course page explains the enrollment options.
Sources
- IRS Publication 15-B (2026), Employer's Tax Guide to Fringe Benefits (Educational Assistance; Working Condition Benefits): https://www.irs.gov/publications/p15b
- N.J.S.A. 45:15-16 (Justia): https://law.justia.com/codes/new-jersey/title-45/section-45-15-16/
- N.J.A.C. 11:5 as amended, R.2026 d.020 (DOBI adoption PDF): https://www.nj.gov/dobi/proposed/aa260120njac11_5.pdf
- PSI New Jersey Real Estate Candidate Information Bulletin (updated 2/1/2026), broker outline: https://test-takers.psiexams.com/api/content/bulletin/1667
Last reviewed: November 7, 2026
Business Elementary